Makrela z sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 368
Składniki:
- 2 wędzone makrele
- Sałatka:
- 8 pomidorków cherry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Makrele wędzone pozbawić głowy oraz ogona, pokroić je w plastry o grubości 2 cm i przełożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Sałatę lodową i czerwoną podzielić na liście i przełożyć razem do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, posypać natką zielonej pietruszki, wymieszać i dodać do makreli na talerzu.
Przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny.
Przygotować sałatkę: wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Sałatę lodową i czerwoną podzielić na liście i przełożyć razem do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, posypać natką zielonej pietruszki, wymieszać i dodać do makreli na talerzu.
Przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (0)