Tom Yam Thale

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2772
Tom Yam Thale
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 4 mrożone krewetki
  • 3 mrożone kalmary
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 suszone trawy cytrynowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 mrożona makrela
  • garstka świeżego szpinaku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Makrele, kalmary oraz krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (ości i skóry). Następnie makrele oraz krewetki pokroić na kawałki, a kalmary w krążki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej owoce morza, doprawić szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników wlać wodę, sos ostrygowy, dodać pokrojoną na kawałki trawę cytrynową i pokrojone na kawałki papryczki chili. Całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i zagotować. Gotowa zupę przelać na talerz i posypać pokrojonym wcześniej szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów