Tom Yam Thale
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3095
Składniki:
- 600 ml wody
- 4 mrożone krewetki
- 3 mrożone kalmary
- 3 czerwone papryczki chili
- 2 pomidory
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 suszone trawy cytrynowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 mrożona makrela
- garstka świeżego szpinaku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Makrele, kalmary oraz krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (ości i skóry). Następnie makrele oraz krewetki pokroić na kawałki, a kalmary w krążki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej owoce morza, doprawić szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników wlać wodę, sos ostrygowy, dodać pokrojoną na kawałki trawę cytrynową i pokrojone na kawałki papryczki chili. Całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i zagotować. Gotowa zupę przelać na talerz i posypać pokrojonym wcześniej szpinakiem.
Komentarze (0)