Mintaj z brokułami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 978
Mintaj z brokułami
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g filetów z mintaja
  • 2 brokuły
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Brokuły umyć, podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. W roztrzepanych jajkach namoczyć filety z mintaja, potem w obtoczyć w mące i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Rybę usmażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym gotową ściągnąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do brokuła na talerzu. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim brokuła. Całość posypać płatkami chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów