Mintaj z brokułami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1199
Składniki:
- 800 g filetów z mintaja
- 2 brokuły
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. W roztrzepanych jajkach namoczyć filety z mintaja, potem w obtoczyć w mące i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Rybę usmażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym gotową ściągnąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do brokuła na talerzu. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim brokuła. Całość posypać płatkami chili.
Komentarze (0)