Kotlety z łososia z ryżem i brokułami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1672
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 brokuł
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 300 g filetów z wędzonego łososia
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, zasypać suszonym oregano i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ryżu na talerzu.
Przygotować kotlety rybne: filety z dorsza przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmielonego łososia. Wsypać do tego bułkę tartą, wbić jajko i dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety. Przełożyć je na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować kotlety rybne: filety z dorsza przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmielonego łososia. Wsypać do tego bułkę tartą, wbić jajko i dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety. Przełożyć je na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)