Kotlety z łososia z ryżem i brokułami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1672
Kotlety z łososia z ryżem i brokułami
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 300 g filetów z wędzonego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, zasypać suszonym oregano i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ryżu na talerzu.

Przygotować kotlety rybne: filety z dorsza przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmielonego łososia. Wsypać do tego bułkę tartą, wbić jajko i dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety. Przełożyć je na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów