Makaron z żołądkami i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1625
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu winnego
- 0,5 kg żołądków drobiowych
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Żołądki oczyścić z błon oraz żył, pokroić na kawałki, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, potem wlać do tego sos sojowy, ocet winny i dodać pokrojony imbir. Następnie całość ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonego makaronu dodać pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem, wymieszać i przełożyć na talerz. Na koniec dodać do tego dodać ugotowane żołądki oraz pokrojone ogórki.
Komentarze (0)