Makaron z żołądkami i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1479
Makaron z żołądkami i ogórkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 0,5 kg żołądków drobiowych
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Żołądki oczyścić z błon oraz żył, pokroić na kawałki, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, potem wlać do tego sos sojowy, ocet winny i dodać pokrojony imbir. Następnie całość ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonego makaronu dodać pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem, wymieszać i przełożyć na talerz. Na koniec dodać do tego dodać ugotowane żołądki oraz pokrojone ogórki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów