Makaron z pomidorami i brzoskwiniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2407
Składniki:
- 30 g makaronu nitki
- 2 pomidory
- 2 brzoskwinie
- 2 liski świeżej bazylii do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowany makaron. Brzoskwinie obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Całość zalać sokiem cytrynowym i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)