Makaron z pomidorami i brzoskwiniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2407
Makaron z pomidorami i brzoskwiniami
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu nitki
  • 2 pomidory
  • 2 brzoskwinie
  • 2 liski świeżej bazylii do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowany makaron. Brzoskwinie obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Całość zalać sokiem cytrynowym i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów