Grzyby z nadzieniem ziołowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2568
Grzyby z nadzieniem ziołowym
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • 3 łodyżki świeżego tymianku
  • 4 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 100 g posiekanych pistacji
  • 85 g pokrojonych, czarnych oliwek
  • sok i starta skórka z 1/2 cytryny
  • 100 g bułki tartej
  • 140 g fety pokrojonej w małą kostkę do podania z białym, chrupkim chlebem i zieloną sałatą

Opis przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Odetnij nóżki od grzybów i posiekaj grubo, natomiast kapelusze posmaruj oliwą. Ułóż je na blasze, posól i piecz przez 10 minut do momentu, aż lekko zmiękną. W tym czasie przygotuj farsz z podanych składników i posiekanych nóżek. Dodaj pozostałą oliwę i posól. Wyłóż farsz na kapelusze pieczarek i piecz przez 5-8 minut, aż feta stanie się miękka. Podawaj na gorąco z grzankami i zieloną sałatą.

Autor: banan

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów