Makaron dandan
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3261
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 30 g makaronu chińskiego wstążki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać orzeszki pinii, posiekany imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone, oprószyć je pieprzem, solą, mieloną papryką, zalać sosem sojowym, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemno-brązowy. Wtedy całość zalać bulionem warzywnym, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)