Makaron dandan

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3261
Makaron dandan
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g makaronu chińskiego wstążki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać orzeszki pinii, posiekany imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone, oprószyć je pieprzem, solą, mieloną papryką, zalać sosem sojowym, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemno-brązowy. Wtedy całość zalać bulionem warzywnym, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów