Lugaw (zupa ryżowa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 925
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 limonka
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Ryz opłukać pod bieżącą wodą. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno pokroić. Imbir obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym wcześniej imbirem zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać opłukany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Gotową zupę podawać z pokrojoną limonką.
Komentarze (0)