Lugaw (zupa ryżowa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 925
Lugaw (zupa ryżowa)
fot. Judgefloro (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 limonka
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Ryz opłukać pod bieżącą wodą. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno pokroić. Imbir obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym wcześniej imbirem zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać opłukany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Gotową zupę podawać z pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów