Łosoś z ziemniakami serem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1596
Łosoś z ziemniakami serem i jajkiem
fot. Julia" by Alpha / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego łososia w plastrach
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie do odcedzonych ziemniaków wsypać tarty ser Gouda, dodać masło i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite wyłożyć na rukolę na talerzu, a na to plastry wędzonego łososia. Dwa jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż białka jaj się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody i dodać do składników na talerzu. Żółtka jaj przełożyć do kubka, wlać do nich sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów