Łosoś z ziemniakami serem i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1596
Składniki:
- 30 g wędzonego łososia w plastrach
- 4 żółtka
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie do odcedzonych ziemniaków wsypać tarty ser Gouda, dodać masło i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite wyłożyć na rukolę na talerzu, a na to plastry wędzonego łososia. Dwa jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż białka jaj się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody i dodać do składników na talerzu. Żółtka jaj przełożyć do kubka, wlać do nich sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i polać tym potrawę.
Komentarze (0)