Łosoś zasmażany z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4362
Składniki:
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany (18%)
- 1 kg surowego łososia bez ości
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 żółtko
- koperek
- margaryna
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Ugotować obrane ziemniaki w całości w osolonej wodzie. Nie powinny być za miękkie, żeby dały pokroić się w plastry. Następnie odkroić od skóry płat surowego łososia, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i wymieszać z dużą ilością posiekanego koperku. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i ułożyć warstwami ziemniaki-łosoś-ziemniaki-łosoś-ziemniaki. Zalać wszystko śmietaną roztrzepaną z żółtkiem i wsadzić do piekarnika na ok. 40 minut.
Komentarze (0)