Łosoś zasmażany z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4362
Łosoś zasmażany z ziemniakami
fot. ellie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany (18%)
  • 1 kg surowego łososia bez ości
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 żółtko
  • koperek
  • margaryna
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Ugotować obrane ziemniaki w całości w osolonej wodzie. Nie powinny być za miękkie, żeby dały pokroić się w plastry. Następnie odkroić od skóry płat surowego łososia, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i wymieszać z dużą ilością posiekanego koperku. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i ułożyć warstwami ziemniaki-łosoś-ziemniaki-łosoś-ziemniaki. Zalać wszystko śmietaną roztrzepaną z żółtkiem i wsadzić do piekarnika na ok. 40 minut.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów