Łosoś z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2903
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 40 dag wędzonego łososia
- 4 plastry żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki i rukolę dobrze umyć. Ziemniaki zalać wodą i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie uformować z nich kotlety. Łososia pokroić na cienkie plastry i położyć na ziemniakach. Rozgrzać olej na patelni i przełożyć kotlety na patelnię. Jajka rozbić nad łososiem, posolić i oprószyć pieprzem. Kiedy jajka się lekko zetną, zmniejszyć ogień i położyć na nie plastry sera. Ser musi spłynąć na ziemniaki. Przygotować talerze obiadowe, wyłożyć je rukolą, a następnie położyć na niej całego, zapieczonego kotleta ziemniaczanego. Danie spożywać na ciepło.
Komentarze (0)