Łosoś z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2748
Łosoś z ziemniakami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 40 dag wędzonego łososia
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki i rukolę dobrze umyć. Ziemniaki zalać wodą i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie uformować z nich kotlety. Łososia pokroić na cienkie plastry i położyć na ziemniakach. Rozgrzać olej na patelni i przełożyć kotlety na patelnię. Jajka rozbić nad łososiem, posolić i oprószyć pieprzem. Kiedy jajka się lekko zetną, zmniejszyć ogień i położyć na nie plastry sera. Ser musi spłynąć na ziemniaki. Przygotować talerze obiadowe, wyłożyć je rukolą, a następnie położyć na niej całego, zapieczonego kotleta ziemniaczanego. Danie spożywać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów