Łosoś z kuskusem i sosem z Tequili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1217
Składniki:
- 300 g filetów z wędzonego łososia w plastrach
- 2 szklanki kaszy kuskus
- sól
- Sos:
- 100 ml Tequili
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml soku z ananasa
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki z limonki
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Na kaszę wyłożyć filety z wędzonego łososia.
Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać ją drobno do miski. Natkę zielonej pietruszki również pokroić drobno i dodać do papryczki w misce. Wlać do tego bulion warzywny, sok z ananasa i tequilę. Następnie zetrzeć do tego skórkę z limonki. Całość doprawić do smaku szczyptą mielonego czarnego pieprzu, soli, dobrze wymieszać i polać tym potrawę.
Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać ją drobno do miski. Natkę zielonej pietruszki również pokroić drobno i dodać do papryczki w misce. Wlać do tego bulion warzywny, sok z ananasa i tequilę. Następnie zetrzeć do tego skórkę z limonki. Całość doprawić do smaku szczyptą mielonego czarnego pieprzu, soli, dobrze wymieszać i polać tym potrawę.
Komentarze (0)