Łosoś z kuskusem i sosem z Tequili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 984
Łosoś z kuskusem i sosem z Tequili
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z wędzonego łososia w plastrach
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • sól
  • Sos:
  • 100 ml Tequili
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z ananasa
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z limonki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Na kaszę wyłożyć filety z wędzonego łososia.

Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać ją drobno do miski. Natkę zielonej pietruszki również pokroić drobno i dodać do papryczki w misce. Wlać do tego bulion warzywny, sok z ananasa i tequilę. Następnie zetrzeć do tego skórkę z limonki. Całość doprawić do smaku szczyptą mielonego czarnego pieprzu, soli, dobrze wymieszać i polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów