Łosoś z ciecierzycą i masłem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1553
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 300 g wędzonego łososia
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Łososia wędzonego rozdrobnić na małe kawałeczki. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozdrobnioną rybę, oprószyć ją szczyptą pieprzu, mielonej papryki i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Całość wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)