Łosoś z ciecierzycą i masłem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1452
Łosoś z ciecierzycą i masłem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 300 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Łososia wędzonego rozdrobnić na małe kawałeczki. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozdrobnioną rybę, oprószyć ją szczyptą pieprzu, mielonej papryki i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Całość wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów