Łopatka wołowa z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1993
Składniki:
- 400 g łopatki wołowej bez kości
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł chiński
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek bazylii
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć. Brokuła pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Mięso zmielić maszynką do mięsa. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony brokuł, bazylię i papryczkę chili. Warzywa smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich mięso mielone, oprószyć je szczypta soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia wycisnąć do tego sok z 1 cytryny, wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Następnie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Wygląda smacznie ;)