Łopatka wołowa z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1291
Łopatka wołowa z warzywami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wołowej bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł chiński
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek bazylii
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć. Brokuła pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Mięso zmielić maszynką do mięsa. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony brokuł, bazylię i papryczkę chili. Warzywa smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich mięso mielone, oprószyć je szczypta soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia wycisnąć do tego sok z 1 cytryny, wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Następnie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

1 komentarz

Wygląda smacznie ;)

Podobne przepisy