Lody z orzechami i domową przyprawa do pierników
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1482
Składniki:
- 4 gałki lodów śmietankowych
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- Przyprawa do pierników:
- 20 g kory cynamonowej
- 10 g tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonego kardamonu
- 1 anyż gwiaździsty
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Przygotować przyprawę: korę cynamonową połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do moździerza. Dodać do tego wszystkie pozostałe składniki przyprawy i całość dokładnie utrzeć tłuczkiem moździerza. Do utartych składników wsypać tłuczone orzechy laskowe i wymieszać, po czym wszystko przesypać do miseczki, nakryć ją spodeczkiem i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na talerz wyłożyć po 2 gałki lodów śmietankowych i posypać je przygotowana wcześniej przyprawą.
Komentarze (0)