Grzanki z sardynkami z przyprawą Dukkah
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1867
Składniki:
- 300 g sardynek w oleju
- 4 kromki chleba pszennego
- 4 łyki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- pęczek rukwi wodnej
- Przyprawa Dukkah:
- 250 g sezamu
- 100 g tłuczonych orzechów laskowych
- 100 łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rukiew wodną oraz cytrynę umyć i osączyć z wody. Kromki chleba pszennego wysmarować oliwą z oliwek i zrumienić je z obu stron na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Sardynki osączyć z oleju i wyłożyć na zrumienionym wcześniej chlebie.
Przygotować przyprawę Dukkah: tłuczone orzechy laskowe oraz ziarna łuskanego słoneczniku przesypać razem na jedną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć składniki z patelni i przełożyć do moździerza. Następnie wsypać do tego mielone nasiona kolendry, kminek i bułkę tartą. Całość ubić tłuczkiem, po czym wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na grzanki z sardynkami. Potem wszystko udekorować rukwią wodną i przekrojoną cytryną.
Przygotować przyprawę Dukkah: tłuczone orzechy laskowe oraz ziarna łuskanego słoneczniku przesypać razem na jedną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć składniki z patelni i przełożyć do moździerza. Następnie wsypać do tego mielone nasiona kolendry, kminek i bułkę tartą. Całość ubić tłuczkiem, po czym wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na grzanki z sardynkami. Potem wszystko udekorować rukwią wodną i przekrojoną cytryną.
Komentarze (0)