Lody owocowe z polewą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1535
Lody owocowe z polewą
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g miąższu z arbuza
  • 100 g truskawek
  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 2 łyżki posypki czekoladowej
  • 2 łyżki borówki amerykańskiej
  • Polewa:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Opis przygotowania:

Truskawki oraz borówkę amerykańską umyć i osączyć z wody. Truskawki pokroić w ćwiartki. Miąższ z arbuza pokroić w dużą kostkę. Następnie do miseczki włożyć po 2 gałki lodów śmietankowych i posypać je pokrojonymi wcześniej owocami oraz borówką amerykańską.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wlać ciemny rum, wymieszać po czym ściągnąć z ognia i polać tym całość.

Wszystko posypać posypką czekoladową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów