Racuchy jabłkowe z lodami i polewą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1953
Składniki:
- 100 ml polewy toffi
- 4 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 jabłka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Następnie mąkę z cukrem i solą przesypać do drugiej miski, wlać do niej mleko, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka, wymieszać, po czym całość nabrać chochelką i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać polewą toffi, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na to lody waniliowe.
Komentarze (0)