Racuchy jabłkowe z lodami i polewą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1953
Racuchy jabłkowe z lodami i polewą
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml polewy toffi
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Następnie mąkę z cukrem i solą przesypać do drugiej miski, wlać do niej mleko, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka, wymieszać, po czym całość nabrać chochelką i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać polewą toffi, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na to lody waniliowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów