Ciastka herbaciane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2127
Składniki:
- 150 g cukru
- 140 g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki japońskiej, zielonej herbaty w proszku Matcha
Opis przygotowania:
Cukier puder wymieszać z proszkiem zielonej herbaty. Dodać do tego pokrojone drobno masło i razem urzec na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać mąkę i wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając ręcznie. Wyrobić ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim dowolne kształty foremką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć na to uformowane ciastka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć do miski.
Komentarze (0)