Ciastka herbaciane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2127
Ciastka herbaciane
fot. seelensturm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 140 g masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki japońskiej, zielonej herbaty w proszku Matcha

Opis przygotowania:

Cukier puder wymieszać z proszkiem zielonej herbaty. Dodać do tego pokrojone drobno masło i razem urzec na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać mąkę i wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając ręcznie. Wyrobić ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim dowolne kształty foremką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć na to uformowane ciastka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów