Ciasto herbaciane z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1790
Składniki:
- 500 ml waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki zielonej herbaty w proszku do posypania ciasta
- Ciasto:
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g białej czekolady
- 100 g masła
- 20 g białej mąki kukurydzianej
- 20 g zielonej herbaty w proszku
- 20 g mleka w proszku Nestle Dancow
- 2 jajka
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: biała czekoladę połamać na drobne kawałeczki i razem z masłem rozpuścić na płynną masę w rondlu, na małym ogniu. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, mleko w proszku oraz zieloną herbatę przesypać razem do jednej miski i dokładnie wymieszać. Następnie do wymieszanych składników wlać roztopione wcześniej masło z czekoladą i wbić do tego jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyciąć z nich szklanką krążki. Wysmarować je serkiem waniliowym i nałożyć na siebie. Pozostały serek przełożyć do szprycy i wycisnąć go na górę ciasta. Wszystko posypać zieloną herbatą w proszku i wyłożyć na tackę.
Komentarze (0)