Lody cynamonowe z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2465
Składniki:
- 15 dag łuskanych orzechów laskowych
- 0,5 kg jabłek Lobo
- Na lody cynamonowe:
- 400 g śmietany kremówki
- 200 ml mleka 1,5 %
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka oraz laskę cynamonu umyć i osączyć z wody. Następnie jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Zalać garnek 2 l wody, nad wodą położyć sito z jabłkami i gotować na parze przez 25 minut. Potem owoce przełożyć na talerz.
Przygotować lody cynamonowe: laskę cynamonu przekroić na połowę, zalać mlekiem i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. Zagotowane mleko wlewać stopniowo do utartych żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Po czym wszystko postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż wszystkie składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać do tego śmietanę i razem zmiksować w blenderze. Zmiksowane składniki włożyć do zamrażalnika, schłodzić i przełożyć na ugotowane wcześniej jabłka. Całość posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
Przygotować lody cynamonowe: laskę cynamonu przekroić na połowę, zalać mlekiem i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. Zagotowane mleko wlewać stopniowo do utartych żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Po czym wszystko postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż wszystkie składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać do tego śmietanę i razem zmiksować w blenderze. Zmiksowane składniki włożyć do zamrażalnika, schłodzić i przełożyć na ugotowane wcześniej jabłka. Całość posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
Komentarze (0)