Lody cynamonowe z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2465
Lody cynamonowe z jabłkami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 0,5 kg jabłek Lobo
  • Na lody cynamonowe:
  • 400 g śmietany kremówki
  • 200 ml mleka 1,5 %
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka oraz laskę cynamonu umyć i osączyć z wody. Następnie jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Zalać garnek 2 l wody, nad wodą położyć sito z jabłkami i gotować na parze przez 25 minut. Potem owoce przełożyć na talerz.

Przygotować lody cynamonowe: laskę cynamonu przekroić na połowę, zalać mlekiem i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. Zagotowane mleko wlewać stopniowo do utartych żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Po czym wszystko postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż wszystkie składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać do tego śmietanę i razem zmiksować w blenderze. Zmiksowane składniki włożyć do zamrażalnika, schłodzić i przełożyć na ugotowane wcześniej jabłka. Całość posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów