Kruche talarki cynamonowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2239
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki niesolonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko lub łyżka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Ciasteczka te robi się bardzo szybko. Trochę więcej czasu trzeba poświęcić jedynie na wykrawanie.
Zrobienie ciasta należy rozpocząć od przesiania mąki i wymieszania jej w jednej salaterce z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej należy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko lub jogurt.
Następnie wsypać mąkę (pomieszaną z proszkiem do pieczenia i solą), wymieszać i powstałe ciasto włożyć na około 30 minut do lodówki. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 180 C i wysmarować tłuszczem dwie blachy do pieczenia talarków.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką na grubość około 3 mm. Następnie małą foremką, szklaneczką bądź kieliszkiem powycinać z ciasta talarki.
Ułożyć je na przygotowanych i blachach i posypać lekko cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec około 10 minut, aż nabiorą jasnozłocistego koloru. Poczekać 5 minut, aż ostygną nieco na blasze, a następnie przełożyć na drucianą kratkę, by zupełnie wystygły.
Niewątpliwą zaletą tych ciasteczek jest to, że można je przygotować dużo wcześniej, gdyż przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku nadają się do jedzenia nawet po tygodniu.
Właśnie dlatego piekę je bardzo często na święta.
Zrobienie ciasta należy rozpocząć od przesiania mąki i wymieszania jej w jednej salaterce z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej należy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko lub jogurt.
Następnie wsypać mąkę (pomieszaną z proszkiem do pieczenia i solą), wymieszać i powstałe ciasto włożyć na około 30 minut do lodówki. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 180 C i wysmarować tłuszczem dwie blachy do pieczenia talarków.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką na grubość około 3 mm. Następnie małą foremką, szklaneczką bądź kieliszkiem powycinać z ciasta talarki.
Ułożyć je na przygotowanych i blachach i posypać lekko cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec około 10 minut, aż nabiorą jasnozłocistego koloru. Poczekać 5 minut, aż ostygną nieco na blasze, a następnie przełożyć na drucianą kratkę, by zupełnie wystygły.
Niewątpliwą zaletą tych ciasteczek jest to, że można je przygotować dużo wcześniej, gdyż przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku nadają się do jedzenia nawet po tygodniu.
Właśnie dlatego piekę je bardzo często na święta.
Komentarze (0)