Kulki cynamonowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2803
Składniki:
- 25 dkg cukru pudru
- 35 dkg mielonych migdałów
- 50 dkg migdałów ze skórką
- 3 białka
- gotowa masa bezowa
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki
- sól
Opis przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Z gotowej masy bezowej odłożyć 1/3, wymieszać z cynamonem, mielonymi migdałami i mąką. Z powstałego w ten sposób ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze przełożonej papierem do pieczenia. Na każdą kulkę nałożyć masę bezową i przykryć ją migdałem ze skórką. Ułożone kulki pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, a następnie włożyć je do piekarnika i piec do 20 minut w temperaturze do 150 stopni. Po upieczeniu przestudzić.
Komentarze (0)