Kulki cynamonowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2631

Składniki:

  • 25 dkg cukru pudru
  • 35 dkg mielonych migdałów
  • 50 dkg migdałów ze skórką
  • 3 białka
  • gotowa masa bezowa
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Opis przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Z gotowej masy bezowej odłożyć 1/3, wymieszać z cynamonem, mielonymi migdałami i mąką. Z powstałego w ten sposób ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze przełożonej papierem do pieczenia. Na każdą kulkę nałożyć masę bezową i przykryć ją migdałem ze skórką. Ułożone kulki pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, a następnie włożyć je do piekarnika i piec do 20 minut w temperaturze do 150 stopni. Po upieczeniu przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów