Leczo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3976
Składniki:
- 500 g papryki
- 3 łyżki oliwy
- 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
Opis przygotowania:
Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne oraz białe części i pokrój na paseczki. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z oliwą na jasnozłoty kolor. Dodaj mieloną paprykę i cebulę, smaż, mieszaj, 3-4 minuty. Włóż pokrojoną paprykę, pomidory, posól i gotuj na dużym ogniu, a gdy połowa wody wyparuje, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj tak długo, aż papryka będzie miękka. Do leczo możesz dodać pokrojone plasterki kiełbasy. Podawaj z ryżem lub kartoflami. Smacznego!
Komentarze (0)