Lasagne z wieprzowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1799
Składniki:
- 40 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g makaronu lasagne
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron lasagne podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Większą połamać na duże kawałki, a mniejszą pokroić w słomkę, po czym całość zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Dymkę wraz z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielone mięso wieprzowe i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz mieloną papryką, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, ponownie wymieszać, dusić jeszcze przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)