Makaron z kotletami sojowymi, pieczarkami i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4053
Składniki:
- 30 g makaronu świderki
- 30 g kotletów sojowych
- 6 pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Kotlety sojowe pokroić na kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek z szalotką obrać ze skory pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki oraz paprykę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego kotlety sojowe, oprószyć je posiekaną natką zielonej pietruszki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, po czym wszystko doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Całość zalać śmietaną, ponownie wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)