Makaron z kotletami sojowymi, pieczarkami i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4053
Makaron z kotletami sojowymi, pieczarkami i papryką
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu świderki
  • 30 g kotletów sojowych
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Kotlety sojowe pokroić na kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek z szalotką obrać ze skory pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki oraz paprykę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego kotlety sojowe, oprószyć je posiekaną natką zielonej pietruszki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, po czym wszystko doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Całość zalać śmietaną, ponownie wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów