Assam Laksa
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3094
Składniki:
- 400 g świeżej lub mrożonej makreli
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- 2 szalotki
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l wody
- 1 świeży ananas
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 1 czerwona papryka chili
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz
- cukier brązowy
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Warzywa oraz ananasa umyć i osączyć z wody. Mrożoną lub świeżą makrelę oczyścić ze skóry, ości i wnętrzności, umyć, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Ogórka obrać ze skory i pokroić w słomkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w słomkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojony imbir, wlać sok cytrynowy i dodać oczyszczoną makrelę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego 1,5 l wody i dodać pastę krewetkową oraz liście laurowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym, wymieszać i gotować do miękkości ryby. Kiedy ryba zmięknie, zupę ściągnąć z ognia i przelać do makaronu w misce. Następnie dodać do tego pokrojonego ogórka, paprykę chili, czerwoną cebulę i ananasa. Gotową potrawę udekorować świeżą miętą.
Komentarze (1)
No coz...zupa laksa bez lisci laksa, od ktorej bierze nazwe, to troche sciema...Sa za to liscie laurowe, ktorych w laksie po prostu byc nie moze