Kuskus z wołowiną i podgrzybkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1535
Kuskus z wołowiną i podgrzybkami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 g świeżych podgrzybków
  • 5 dag kiełków rzodkiewki
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Podgrzybki dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l wody, zagotować i odcedzić. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać porcje mięsa, oprószyć pieprzem, solą oraz tymiankiem i smażyć z obu stron do miękkości. Pod koniec smażenia dodać do tego ugotowane wcześniej oraz odcedzone grzyby i smażyć razem pod przykryciem przez 3 minuty. Potem całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na kuskus. Wszystko polać gotowym sosem sojowym i udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów