Kuskus z wołowiną i podgrzybkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1688
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 30 g świeżych podgrzybków
- 5 dag kiełków rzodkiewki
- 4 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Podgrzybki dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l wody, zagotować i odcedzić. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać porcje mięsa, oprószyć pieprzem, solą oraz tymiankiem i smażyć z obu stron do miękkości. Pod koniec smażenia dodać do tego ugotowane wcześniej oraz odcedzone grzyby i smażyć razem pod przykryciem przez 3 minuty. Potem całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na kuskus. Wszystko polać gotowym sosem sojowym i udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)