Pappardele z majonezem, śmietaną i podgrzybkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1684
Pappardele z majonezem, śmietaną i podgrzybkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 300 g świeżych podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić je na kawałki. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone podgrzybki, oprószyć je szczypta soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć je przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić go na sicie i przełożyć do miski. Śmietanę zmieszać z majonezem, suszonym oregano oraz smażonymi wcześniej podgrzybkami. Wymieszane składniki dodać do makaronu, ponownie wszystko wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów