Pappardele z majonezem, śmietaną i podgrzybkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1850
Składniki:
- 300 g makaronu pappardelle
- 300 g świeżych podgrzybków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić je na kawałki. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone podgrzybki, oprószyć je szczypta soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć je przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić go na sicie i przełożyć do miski. Śmietanę zmieszać z majonezem, suszonym oregano oraz smażonymi wcześniej podgrzybkami. Wymieszane składniki dodać do makaronu, ponownie wszystko wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)