Kuskus z pulpetami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2050
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g pieczarek
- 20 ml białego wina wytrawnego
- 5 g suszonych pomidorów
- 4 liście bazylii do dekoracji
- 4 łyżki oleju
- 3 suszone papryczki chili
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Suszone pomidory oraz papryczkę chili sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie kaszę kuskus zalać 300 ml bulionu warzywnego, dodać do tego mielony tymianek, doprawić do smaku solą i zagotować. Zagotowany odcedzić i wyłożyć na talerz. Chleb suszony namoczyć w letniej wodzie, potem odcedzić i odcisnąć ręcznie nadmiar wody. Odciśnięty chleb połączyć z mięsem mielonym, wbić do tego jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kuki. Gotowe kulki przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego mocno oleju w rondlu i zrumienić. Zrumienione zalać 300 ml bulionu warzywnego i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i dodać do kaszy. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obraną i pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorkiem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonej dymki wlać wino wytrawne, dodać sparzone pomidory i papryczkę chili. Całość wymieszać, smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, przykryć i dusić przez 4 minuty. Następnie składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować bazylią.
Komentarze (0)