Kaczka z żurawiną i orzechami brazylijskimi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2149
Kaczka z żurawiną i orzechami brazylijskimi
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 100 g orzechów brazylijskich
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 brokuł chiński
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi kaczki oraz brokuła umyć i osączyć z wody. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem, solą, oraz majerankiem. Dodać do tego sparzoną żurawinę, po czym całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości mięsa. W czasie pieczenia mięso podlewać oliwą z pieczenia. Gotowe wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Orzechy brazylijskie zalać 2 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 2 minuty, po czym odcedzić i dodać do mięsa. Brokuła zalać lekko osoloną wodą, potem zagotować, odcedzić i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów