Kaczka z żurawiną i orzechami brazylijskimi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2149
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 100 g orzechów brazylijskich
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 brokuł chiński
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi kaczki oraz brokuła umyć i osączyć z wody. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem, solą, oraz majerankiem. Dodać do tego sparzoną żurawinę, po czym całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości mięsa. W czasie pieczenia mięso podlewać oliwą z pieczenia. Gotowe wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Orzechy brazylijskie zalać 2 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 2 minuty, po czym odcedzić i dodać do mięsa. Brokuła zalać lekko osoloną wodą, potem zagotować, odcedzić i dodać do potrawy.
Komentarze (0)