Kurczak z sosem satay
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8549
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- Na marynatę:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki kolendry
- Na sos satay:
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- 1 cebula
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki chili
- 1 ząbek czosnku
- szczypta imbiru
- patyczki szaszłykowe
Opis przygotowania:
Piersi kurczaka umyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę: olej zmieszać z sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki, sosem rybnym, pieprzem, posiekaną kolendrą i kurkumą. Wszystko wymieszać i dodać do tego pokrojone mięso. Mięso trzymać w marynacie około 3 godzin. Następnie wyciągnąć z marynaty, nabić na patyczki szaszłykowe i grillować na przygotowanym grillu. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Ogórka i cebulę pokroić na kawałki, a następnie położyć obok grillowanego mięsa. Przygotować sos satay: do małego rondla wlać olej, postawić na małym gazie, dodać do niego posiekany drobno czosnek, zeszklić, wlać mleko kokosowe, cukier, szczyptę imbiru, paprykę chili oraz masło orzechowe. Całość dobrze wymieszać, zagotować, doprawić do smaku pieprzem, solą, odstawić z ognia, przelać do małej miseczki i położyć na talerzu.
Komentarze (0)