Kurczak z ryżem, bazylią i groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2030
Składniki:
- 25 g zielonego groszku w łupinie
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Groszek zielony pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i wymieszać z bazylią. Oba składniki zalać sosem sojowym i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno imbir oraz mięso. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)