Kurczak z lasagne, szparagami i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1271
Kurczak z lasagne, szparagami i bazylią
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 300 g makaronu lasagne
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szparagi oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je na małe kawałki. Makaron lasagne połamać na kawałki, wrzucić go do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Papryczkę chili pokroić na małe kawałki i zeszklić ją na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Do zaszklonej papryki dodać pokrojone w cienkie plastry piersi z kurczaka oraz świeże liście bazylii. Mięso doprawić szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i szparagi. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów