Kurczak z lasagne, szparagami i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1271
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 300 g makaronu lasagne
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryczka chili
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szparagi oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je na małe kawałki. Makaron lasagne połamać na kawałki, wrzucić go do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Papryczkę chili pokroić na małe kawałki i zeszklić ją na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Do zaszklonej papryki dodać pokrojone w cienkie plastry piersi z kurczaka oraz świeże liście bazylii. Mięso doprawić szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i szparagi. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)