Kurczak z rapini i selerem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1173
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pęczki rapini
- 1 seler (korzeń)
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mięso, rapini oraz seler umyć i osączyć z wody. Rapini, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Seler obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, po czym włożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do rapini na talerzu. Piersi z kurczaka lekko ponacinać nożem na całej ich powierzchni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do ich miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)