Kurczak z pomidorami, żurawiną i romanesco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 25 g suszonej żurawiny
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 kalafior romanesco
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonek kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora romanesco pokroić w różyczki. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i razem ze sparzoną wcześniej żurawiną smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Dodać do tego masło, pomidory koktajlowe i całość smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pokrojone różyczki kalafiora wrzucić do 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekana drobno natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)