Kurczak z pomidorami, żurawiną i romanesco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Kurczak z pomidorami, żurawiną i romanesco
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g suszonej żurawiny
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kalafior romanesco
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonek kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora romanesco pokroić w różyczki. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i razem ze sparzoną wcześniej żurawiną smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Dodać do tego masło, pomidory koktajlowe i całość smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pokrojone różyczki kalafiora wrzucić do 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekana drobno natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów