Kurczak ze szpinakiem, ziemniakami i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1477
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g żurawiny do mięs
- 5 łyżek oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mleka 2 %
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zalać mlekiem, dokładnie rozbić tłuczkiem i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ziemniaków na talerzu. Następnie masło stopić na kolejnej patelni, dodać do niego pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszoną żurawinę, doprawić ją do smaku przyprawami, po czym wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty i dodać do potrawy.
Komentarze (0)