Kurczak z mozzarellą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2296
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie sera mozzarelli w kulkach
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 winne jabłko
- 1 sałata zielona
- 1 mała sałata pekińska
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 ostra papryka
- oliwa
- sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć do salaterki. Obie sałaty umyć, pokroić na kawałki i dodać do mięsa. Mozzarellę i zielony groszek osączyć z zalewy, przesypać do sałaty z mięsem. Jabłko umyć, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i poszatkować do sałaty. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do niej zmiażdżony z solą czosnek, skroić paprykę, dodać pieprzu, całość wymieszać i zalać sałatę z mięsem. Sałatę przemieszać, a wierzch posypać orzeszkami. Podawać po 15 minutach.
Komentarze (0)