Kurczak z marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 524
Składniki:
- 7 pałek z kurczaka
- 7 marchewek
- 7 czerwonych oliwek w zalewie
- 1 cytryna
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Marchew oraz natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pałki z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Mięso zalać olejem, dodać do niego pokrojoną w cienkie plastry cytrynę, całą marchew i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Mięso piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika, posypać natką zielonej pietruszki i odsączonymi z zalewy czerwonymi oliwkami.
Komentarze (0)