Kurczak z marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 524
Kurczak z marchewką
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 7 pałek z kurczaka
  • 7 marchewek
  • 7 czerwonych oliwek w zalewie
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Marchew oraz natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pałki z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Mięso zalać olejem, dodać do niego pokrojoną w cienkie plastry cytrynę, całą marchew i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Mięso piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika, posypać natką zielonej pietruszki i odsączonymi z zalewy czerwonymi oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów