Jajka z fasolą i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1402
Składniki:
- 400 g makaronu gniazda
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 6 jajek przepiórczych
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Do barwienia jaj:
- 3 różne barwniki do jaj
- 3 szklanki wrzącej wody
- 0,5 szklanki octu 10%
Opis przygotowania:
Fasolę czarną osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać do fasoli w mikserze, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Makaron przełożyć do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić go łyżką cedzakową i wyłożyć na papilotki. Do wnętrza ugotowanego makaronu nałożyć łyżką zmiksowane wcześniej składniki. Jajka przepiórcze włożyć do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić.
Przygotować barwienie: zagotować 3 szklanki wody, po czym przelać ją do szklanek i rozpuścić w każdej z osobna inny barwnik do barwienia jaj. Do każdej szklanki włożyć po 2 jajka, całość zalać odrobiną octu i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić, osuszyć i przełożyć do zmiksowanych składników z makaronem.
Przygotować barwienie: zagotować 3 szklanki wody, po czym przelać ją do szklanek i rozpuścić w każdej z osobna inny barwnik do barwienia jaj. Do każdej szklanki włożyć po 2 jajka, całość zalać odrobiną octu i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić, osuszyć i przełożyć do zmiksowanych składników z makaronem.
Komentarze (0)