Jajka z fasolą i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1172
Jajka z fasolą i makaronem
fot. David / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu gniazda
  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 6 jajek przepiórczych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Do barwienia jaj:
  • 3 różne barwniki do jaj
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 szklanki octu 10%

Opis przygotowania:

Fasolę czarną osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać do fasoli w mikserze, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Makaron przełożyć do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić go łyżką cedzakową i wyłożyć na papilotki. Do wnętrza ugotowanego makaronu nałożyć łyżką zmiksowane wcześniej składniki. Jajka przepiórcze włożyć do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić.

Przygotować barwienie: zagotować 3 szklanki wody, po czym przelać ją do szklanek i rozpuścić w każdej z osobna inny barwnik do barwienia jaj. Do każdej szklanki włożyć po 2 jajka, całość zalać odrobiną octu i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić, osuszyć i przełożyć do zmiksowanych składników z makaronem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów