Fasola z makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2297
Fasola z makaronem
fot. pinkhippodesign / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 dag fasoli
  • 40 dag makaronu nitki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
  • 1 mały por
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć przez 4 godziny, następnie gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojoną drobno cebulę, czosnek, zeszklić i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i całość dodać do fasoli. Wszystko gotować do czasu wchłonięcia się połowy płynu, doprawić do smaku solą i pieprzem. W drugim naczyniu ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i razem z fasolą przełożyć na talerz. Pomidory koktajlowe umyć, przekroić na połowy i ułożyć w okół makaronu. Na makaron wyłożyć śmietanę i udekorować pokrojonym porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów