Kurczak w kokosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1779
Kurczak w kokosie
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę oraz szczypiorek pokroić na kawałki. Papryczkę chili posiekać drobno. Łodygi selera pokroić w kostkę. Mięso pokroić na porcje. Czosnek oraz imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej w rondlu, dodać do tego pokrojony czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony imbir i mięso, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i przyrumienić. Potem wlać do tego mleko kokosowe, dodać pokrojoną kapustę, szczypiorek oraz papryczkę chili. Całość doprawić do smaku przyprawami, sokiem z limonki i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów