Kurczak w kokosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1779
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki curry
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę oraz szczypiorek pokroić na kawałki. Papryczkę chili posiekać drobno. Łodygi selera pokroić w kostkę. Mięso pokroić na porcje. Czosnek oraz imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej w rondlu, dodać do tego pokrojony czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony imbir i mięso, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i przyrumienić. Potem wlać do tego mleko kokosowe, dodać pokrojoną kapustę, szczypiorek oraz papryczkę chili. Całość doprawić do smaku przyprawami, sokiem z limonki i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)