Kurczak po peruwiańsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3350
Składniki:
- 400 ml mleka sojowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 kromki białego chleba
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki pasty chili
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do garnka. Do pokrojonego mięsa dodać marchew, obraną cebulę, zalać 1,5 l wody i zagotować na dużym ogniu. Potem zmniejszyć ogień na mały. Wlać do tego mleko sojowe, dodać pokruszone kromki chleba, tłuczone orzechy włoskie i tarty parmezan. Całość zmiksować mikserem i zagotować. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać kurkumę oraz pastę chili, wymieszać i przełożyć do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)