Kurczak po peruwiańsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3350
Kurczak po peruwiańsku
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka sojowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kromki białego chleba
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki pasty chili
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do garnka. Do pokrojonego mięsa dodać marchew, obraną cebulę, zalać 1,5 l wody i zagotować na dużym ogniu. Potem zmniejszyć ogień na mały. Wlać do tego mleko sojowe, dodać pokruszone kromki chleba, tłuczone orzechy włoskie i tarty parmezan. Całość zmiksować mikserem i zagotować. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać kurkumę oraz pastę chili, wymieszać i przełożyć do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów