Kapuśniak z rzepą i fasolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1872
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 kiszonej kapusty
- 2 ziemniaki
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 biała rzepa
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
- przyprawa Maggi
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzepę białą obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać startą rzepę, smażyć przez 30 sekund, po czym dodać pokrojone ziemniaki, lekko odciśniętą kapustę kiszoną oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz Maggi i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać do przecier pomidorowy, wszystko wymieszać i zagotować. Podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)