Kapuśniak z rzepą i fasolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1674
Kapuśniak z rzepą i fasolą
fot. sleepyneko / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 kiszonej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 biała rzepa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Maggi

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzepę białą obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać startą rzepę, smażyć przez 30 sekund, po czym dodać pokrojone ziemniaki, lekko odciśniętą kapustę kiszoną oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz Maggi i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać do przecier pomidorowy, wszystko wymieszać i zagotować. Podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów