Boczek nadziewany pieczarkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2007
Boczek nadziewany pieczarkami i warzywami
fot. VirtualErn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 czerwone buraczki
  • 4 pieczarki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cebula czerwona
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do fasolki. Następnie buraczki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki oraz buraczki, po czym wszystko oprószyć pieprzem, solą, suszonym rozmarynem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość obłożyć wędzonym boczkiem i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów