Boczek nadziewany pieczarkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2007
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 czerwone buraczki
- 4 pieczarki
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 cebula czerwona
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do fasolki. Następnie buraczki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki oraz buraczki, po czym wszystko oprószyć pieprzem, solą, suszonym rozmarynem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość obłożyć wędzonym boczkiem i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)