Kulki z amarantusa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 351
1 szklanka nasion amarantusa
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżka wody
Składniki:
- Rozgrzać wok na średnim ogniu i wsypać do niego nasiona amarantusa. Nasiona wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną pękać. Wtedy należy je ściągnąć, przesiać przez sitko i przełożyć do miski. Następnie do tego samego woka wsypać cukier trzcinowy, wlać 1 łyżkę wody i ogrzewając na średnim ogniu rozpuścić na syrop o jednakowej konsystencji. Przelać go do miski z prażonymi wcześniej nasionami amarantusa, wymieszać, uformować z niego ręcznie małe kulki i wyłożyć je na talerz.
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić. Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wlać bulion warzywny, zielony groszek wraz z zalewą i dodać małże. Całość wymieszać i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego boczek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)