Kulki lukrowe z czekoladą i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1777
Kulki lukrowe z czekoladą i boczkiem
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cukrowej masy plastycznej
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 25 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka spirytusu

Opis przygotowania:

Masę cukrową przełożyć na stolnicę, skropić ją spirytusem, wyrobić ręcznie i uformować z niej małe kulki. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i razem z brązowym cukrem zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony odcedzić na sicie z nadmiaru tłuszczu. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki przełożyć je do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Następnie ściągnąć ją z ognia i zanurzyć w niej sporządzone wcześniej kulki. Po zanurzeniu kulki wyciągnąć z masy czekoladowej, posypać je smażonym boczkiem z cukrem brązowym i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów