Kulki lukrowe z czekoladą i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1777
Składniki:
- 400 g cukrowej masy plastycznej
- 300 g gorzkiej czekolady
- 25 g wędzonego boczku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka spirytusu
Opis przygotowania:
Masę cukrową przełożyć na stolnicę, skropić ją spirytusem, wyrobić ręcznie i uformować z niej małe kulki. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i razem z brązowym cukrem zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony odcedzić na sicie z nadmiaru tłuszczu. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki przełożyć je do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Następnie ściągnąć ją z ognia i zanurzyć w niej sporządzone wcześniej kulki. Po zanurzeniu kulki wyciągnąć z masy czekoladowej, posypać je smażonym boczkiem z cukrem brązowym i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)