Kulki ryżowo-kokosowe z ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1511
Składniki:
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 2 plastry ananasa w zalewie
- 1 szklanka ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca woda, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Następnie ananasa dobrze osączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i dodać do odparowanego wcześniej ryżu. Wsypać do tego cukier puder, wiórki kokosowe, wbić jajko i całość wyrobić ręcznie. Uformować z tego małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)