Kulki ryżowo-kokosowe z ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1511
Kulki ryżowo-kokosowe z ananasem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 2 plastry ananasa w zalewie
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca woda, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Następnie ananasa dobrze osączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i dodać do odparowanego wcześniej ryżu. Wsypać do tego cukier puder, wiórki kokosowe, wbić jajko i całość wyrobić ręcznie. Uformować z tego małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów