Kule śniegowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3235
Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- cukier puder
- cukier waniliowy
- sól
- tłuszcz do pieczenia
Opis przygotowania:
Zagotować wodę wraz z masłem i solą, następnie wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu, aby powstała szklista masa. Cały czas mieszać. Po powstaniu masy przestudzić ją i mieszać przez około 5 minut dodając przy tym jajka (po jednym) i cukier waniliowy. Gotową masę odstawić na 40 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki uformować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Blachę wstawić piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor przez 20 minut. Po upieczeniu posypać kulki cukrem pudrem. Podawać schłodzone.
Komentarze (0)