Kule śniegowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3014

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • sól
  • tłuszcz do pieczenia

Opis przygotowania:

Zagotować wodę wraz z masłem i solą, następnie wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu, aby powstała szklista masa. Cały czas mieszać. Po powstaniu masy przestudzić ją i mieszać przez około 5 minut dodając przy tym jajka (po jednym) i cukier waniliowy. Gotową masę odstawić na 40 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki uformować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Blachę wstawić piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor przez 20 minut. Po upieczeniu posypać kulki cukrem pudrem. Podawać schłodzone.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów